Skip to main content
Zelfvertrouwen is een belangrijk onderdeel van ons werk, omdat dit de basis is in alles. Juist in een wereld waarin vrouwen het vaakst slachtoffer zijn van grensoverschrijdend gedrag en geweld is het van groot belang om hierin te investeren. Maar willen we dat eigenlijk wel als maatschappij?

In de realiteit wordt het zelfverzekerde en mentaal onafhankelijke vrouwen niet gemakkelijk gemaakt. Sterker nog: men probeert ze maar al te vaak kleiner te maken en tot stilte te manen. We leven in een maatschappij waarin we dénken heel geëmancipeerd te zijn, maar ons diep van binnen vaak niet zo comfortabel voelen bij vrouwen die hun eigen weg kiezen. Waarom?

Vrouwen vormen van oudsher een dankbaar verdienmodel. Onzekerheid en een gebrek aan eigenwaarde sells. Er is altijd wel iets wat je kunt doen om jezelf te veranderen zodat je dat ideale uiterlijk, de perfecte partner of ultieme baan kunt krijgen. En rolpatronen en maatschappelijke keurslijven leren ons dat je pas door anderen wordt geaccepteerd als je doet zoals het hoort.

De eeuwige boodschap? Je bestaat alleen bij de gratie van anderen. Het geluk ligt altijd buiten jezelf. Blijf hunkeren naar erkenning en bevestiging van anderen. Wees nederig en houd het vooral leuk en gezellig.

Vrouwen die hiervan losbreken en de erkenning in zichzelf zoeken, wijken af van de norm. Om ze weer in het gareel te krijgen proberen we ze kleiner te maken, door stereotyperende labels als “te assertief/dominant/bitchy/intimiderend/pittig/dwars/moeilijk” op te plakken en ze te belemmeren in de stappen die ze zetten. En ja, vrouwen doen hier net zo hard aan mee. Terug in je rol jij gevaarlijk vrouwmens, met je ongepaste vertoon van zelfvertrouwen. Zo hebben we je dat niet aangeleerd.

Gooi er nog een sausje van een biculturele achtergrond overheen en maak het al helemaal oncomfortabel. Omdat we diep van binnen denken: ja, maar jíj bent niet de norm, waar haal je het recht vandaan om jezelf te erkennen. Ken de plek die ik jou toewijs. Juist dit soort vrouwen zien we het liefst gematigd. Net als aangelengde limonade: prima als er nog iets van diversiteit te zien is, maar het liefst zo smaakloos mogelijk.

It’s a 2-way-street. We kunnen vrouwen niet voor de bühne blijven vertellen dat grenzen stellen en voor jezelf opkomen belangrijk is, als we ze vervolgens affakkelen om hun zelfvertrouwen. Willen we vrouwen écht vooruit zien gaan, laten we dan hun zelfvertrouwen vieren. Ze opbouwen. Ze als inspiratie zien. En mensen die dit tegenhouden eens een XXL-spiegel voorhouden.
En jij onaangepaste en uitgesproken vrouw: ga moedig voorwaarts. Laat tegenwind je sterken. Wij staan achter je, want wij vieren De Normbrekers.

© Stichting Haniya, 16 februari 2023

Deel dit artikel, kies je platform!

Leave a Reply