Skip to main content

*Repost augustus 2022

Het Trojaanse Paard. Oftewel: een vermomming of een valstrik gebruiken om de ware aard of het werkelijke doel te verbergen. Het doel? De ander misleiden en zichzelf op deze manier toegang verschaffen.

Deze week stond ons werk in het teken van de rode vlaggen. Eén van onze missies is het creëren van bewustwording bij (jonge) vrouwen over het voorkomen van een verkeerde partnerkeuze. In een ideale wereld zouden we alleen maar emotioneel intelligente, verantwoordelijke en betrouwbare mensen tegenkomen die het beste met ons voor hebben.

Alleen leven we in een realiteit waarin er helaas prinsen zijn die rondhobbelen op het Trojaanse paard, altijd weer op zoek naar het volgende slachtoffer. Dit soort prinsen zien zichzelf als bijzondere individuen, maar hebben vaak dezelfde slaapverwekkende kenmerken en gedragingen. Of zoals wij ze noemen: de rode en luide vlaggen. Je ziet ze en hoort ze wapperen. Alleen heb je je gevoelens al te vroeg geïnvesteerd waardoor je stap voor stap je grenzen verlegt. Totdat er geen grenzen meer zijn en je jezelf kwijt bent geraakt. Zonde van je tijd, je energie en je jonge jaren.

Het begint bedrieglijk prachtig, met een overdaad aan aandacht, complimenten of cadeaus. Too much too soon, maar hij vervult een behoefte: je voelt je eindelijk gezien en gewaardeerd. Jullie gaan compleet op in elkaars wereld en beetje bij beetje raak je afgesloten van familie, vriendinnen, je netwerk. Hij is er nu toch immers voor je? En hij laat je je schuldig voelen als je hem alleen laat en even tijd voor jezelf of je naasten neemt. In jouw familie heeft hij nooit zin. Die hebben het over enge zaken zoals gelijkwaardigheid, normen en waarden en hij heeft je vader eens zien afwassen. Van dat beeld moest de prins drie dagen bijkomen.

En dan voel je nog een semi-subtiele verandering. Je moet je ineens voor allerlei dingen gaan verantwoorden. Er worden controlerende vragen gesteld. Waarom was je naar je vriendin? En je collega’s hè, zitten daar ook mannen bij dan? En wat zijn de wachtwoorden van je social media? Dat intussen zijn “Volgend-lijst” voor 70% uit Instagram Models en voor 30% uit Andrew Tate-klonen bestaat doet niet ter zake. Hij heeft veel te verbergen, dus naar Trojaansepaardenlogica zal dit ook voor jou gelden. En dan merk je dat een prins op het Trojaanse paard natuurlijk ook onderhoudskosten heeft. Of je hem wat kunt lenen. En financiën zijn uiteraard een mannenzaak, dus laat je salaris verder maar aan hem over. Je intuïtie laat zich intussen horen als een speenvarken. Maar hij kan zo charmant en grappig zijn en hij weet je na een explosieve stortbui aan beledigingen al snel weer het gevoel te geven dat je de ware bent. Zijn soulmate, de enige vrouw die hem begrijpt. Want al die exen, tja, die lieten hem allemaal wel heel erg lijden. Typisch vrouwen. Maar met jou heeft hij het getroffen. En jij natuurlijk nog meer met hem. Of?

Een gewaarschuwde vrouw telt voor twee. Daarom schetsen we hoe dit soort types vaak te werk gaat. Subtiel. Stap voor stap. Dit soort prinsen kloppen niet als onverzorgde, sociaal onhandige of enge types aan. Het zijn (juist naar buiten toe) vaak charismatische mannen met een vlotte babbel die heel goed weten hoe ze gevoelens kunnen creëren en daarop in kunnen spelen. Eén ding kunnen ze echter niet: de ware aard lang verbergen. Onthoud de tactiek: overladen, isoleren, controleren en afhankelijk maken. De kunst zit ‘m in naar je intuïtie luisteren. Dat gevoel van “hmm, dit klopt niet of dit voelt vreemd”. Luister ernaar. Handel ernaar. Je bent niemand toegang tot jou of je leven verschuldigd. Eén rode vlag is genoeg. Laat het verzamelen maar aan vlaggenfabrieken over.

En de vraag die wij tot slot vaak krijgen is: maar kan het ook anders? Jazeker. Wij doen niet aan zwart-wit denken. Er zijn genoeg ontwikkelde, empathische en verantwoordelijke mannen die goede partners vormen. Die zijn alleen niet van de meeslepende drama’s, de hoge pieken en diepe dalen. Die hoor je niet zo luid als de prins op het Trojaanse paard. Vinden ze een treurig vertoon. En daar zijn wij het helemaal mee eens.

© Copyright 2022 Stichting Haniya

Deel dit artikel, kies je platform!

2 Comments

Leave a Reply